9 sept. 2010

Sushi

Ingrediente


- peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat

- conserve de peste: ton, macrou

- fructe de mare: arici de mare (crud, scos din carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti (cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare); sepie (cruda, felioare)

- carne: pui (preparat "teriyaki"), porc (ham)

- legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva)

- facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza, lamaie (felii), nori (un fel de hartie din alge)



Orezul pentru sushi:

- 2 cesti (180 ml) orez

- 2 cesti apa

Oligatoriu (desi pot lipsi la unele retete):

- sos de soia (shoyu);

-pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust asemanator hreanului);

- felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar, cred)





Mod de preparare

Orezul de sushi:



Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm:

- se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba

- se da la foc mare 1 minut

- se da la foc mic 4-5 minute

- se da la foc foarte-foarte mic 10 minute

- se ia de pe foc si se lasa la "odihna" inca 10 minute, fara a ridica capacul.



Se amesteca intr-un bol mic otet (de orez, de preferinta), zahar si sare, in urmatoarea proportie:

- 5 cesti orez fiert , 3+1/2 linguri otet, 1 lingura zahar, 1+1/2 lingurite sare.



Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-u caston, se adauga "sosul" de otet, zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac miscari "de taiere"); daca e prea apos, i se face orezului vant cu evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid.



Pana la folosire, orezul de sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed.



Combinatii:

1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele "obligatorii" pot lipsi),

- se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat

- se pune in castronul tapetat orez de sushi si se preseaza

- se rastoarna castronul pe un platou

- se "orneaza" cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie

- se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu betisoarele



2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele "obligatorii")

- se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti

- se ung "mititeii" cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi

- se aseaza pe fiecare "mititel" o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita, etc.

- se aseaza "mititeii" frumos pe un platou

- cand se mananca, fiecare inmoaie "mititelul" ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care "spala" papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare



3. Carne, legume (vezi mai sus).

Niciun comentariu: