9 sept. 2010

Galuste de prune

1 kg de cartofi rosii, care se fierb in coaja

3 oua potrivite (sau doua daca sunt foarte mari)

2-3 linguri de faina alba (sau cat cuprinde)

3 linguri de gris (se prefera cel macinat mai mare)

o ceasca de zahar

800 g - 1 kg prune (preferabil micute, rotunde, coapte bine si ferme) - cantitatea depinde de cum va plac, mai "umplute" sau mai bogate in coca. Reteta clasica presupune cca 1 kg.

sare un varf de cutit (sau dupa gust) pentru galuste

2-3 lingurite de sare pentru apa de fiert

o jumatate de lingurita de scortisoara (preferabil, proaspat macinata)

cca o cana de pesmet (preferabil, preparat in casa)

o lingura-doua de unt

zahar pudra

Preparare:




Cartofii se fierb in coaja (ca pentru "cartofi natur", sau cat sa poata fi pasati). Este important sa fie cartofi rosii, altfel riscati sa nu se lege coca. Se racesc in apa rece si se curata de coaja, apoi se zdrobesc cu furculita (sau se dau prin masina de tocat carne) si se amesteca pana la omogenizare cu faina, grisul, sarea si ouale. Atentie, nu se pune niciun pic de zahar in coca! Ordinea in care se amesteca: cartofi + oua + sare, apoi faina si grisul, treptat. Unii renunta la gris, insa noi nu va sfatuim. Acesta contribuie la "pufosenie" si impiedica aluatul sa fie prea lipicios.

Un alt sfat este sa nu puneti prea multa faina, fiindca, la modelare, le veti mai tavali putin in faina oricum. Cu cat puneti mai putina faina, cu atat vor fi mai lipicioase, ceea ce e neplacut, insa sunt mai bune la gust si mai putin fade. De asemenea, galustele cu prea multa faina ies tari, nu cremoase, pufoase.



Se spala prunele si se scot samburii. O idee buna este sa nu rupeti jumatatile, ci doar sa faceti o sectiune in fruct, cat sa iasa samburele. La mijloc se umplu cu zahar si un praf de scortisoara (doar daca sunteti amatori). O idee buna, preluata de la utilizatoarea Gustos Lia, este sa folositi zahar cubic, care se introduce in pruna, dupa care fructul se strange usor, ca si cand nu ar fi fost desfacut. Vor iesi galuste ceva mai dulci folosind aceasta cantitate de zahar, spre bucuria copiilor care le vor devora :).



Se pune apa la fiert cu sarea (cam cata apa ati pune pentru fiert pastele fainoase). Aluatul se imparte in mai multe parti (2-3), pentru a fi mai usor de intins). Se pudreaza cu faina suprafata de intins si se intinde cate o bucata, pana are o grosime de cca o jumatate de cm - 1 cm (in functie de cat de multa coca vreti pe fiecare galusca). Se taie bucatile in functie de cat de mari sunt prunele, si in forma de patrat.

Pruna se pune in mijlocul bucatii de aluat, se impacheteaza, se pudreaza cu putina faina si se roteste intre palme pana devine sferica. AM obtinut galusca! Fiecare galusca preparata asa se aseaza pe o suprafata pudrata cu faina, fara a se inghesui unele pe altele.



Cand sunt gata toate galustele, se pun, pe rand, in apa clocotita. Daca le-ati facut cu un strat mai gros de coca, se lasa 15 minute. Daca le-ati facut cu mai putina coca, 10 minute sunt suficiente. Oricum, asteptati sa iasa la suprafata.



In timp ce galustele fierb, se incinge o tigaie de teflon curata (fara niciun miros de prajeala) si se topeste untul. Se adauga pesmetul, amestecat cu scortisoara si se invarte cu o paleta pana devine totul auriu. Se stinge focul, se lasa putin la racit si se adauga si zahar (pentru o cana de pesmet, o jumatate de cana de zahar). O idee una ar fi sa "maruntiti" zaharul in rasnita. Pentru varietate si o textura mai crocanta, puteti pune si mac prajit.



Galustele fierte se scot cu o scurgatoare din apa clocotitea si se pun direct intr-o cratita cu apa rece. Nu vor fi lipicioase daca procedati asa.

Dupa cateva secunde, se scot din apa tot cu strecuratoarea, se scurg putin si se tavalesc prin pesmet.

Totusi, daca va plac cu mult-mult pesmet, tavaliti-le imediat dupa extragerea din apa fierbinte si vor aduna mai mult.



Se servesc calde, cu zahar pudra si, daca doriti, cu o lingura de smantana dulce.

Un comentariu:

clau spunea...

Mmmmmmmm............ delicios!