despre mine

26 ian. 2011

Propolisul, cel mai puternic antiinfectios natural

Propolisul, alaturi de miere, laptisor de matca, polen, pastura, este un produs ale carui proprietati profilactice si terapeutice sunt cunoscute si utilizate in medicina populara din cele mai vechi timpuri.
Propolisul este de fapt denumirea generica pentru substanta rasinoasa colectata de albinele melifere din diferite surse vegetale. Este fabricat de albine pentru a apara colonia sub raport fizic, chimic si biologic.
Propolisul contine flavonoide cu rol antioxidant, minerale, vitamine
Compozitia biochimica a propolisului ii confera aceste virtuti terapeutice de neegalat. Contine polen, rasina si balsam, ceara, aminoacizi, lipide, zaharuri, uleiuri volatile, acizi organici si aromatici (acizii cinamic, cafeic, ferulic), activi contra germenilor Gram-pozitiv si Gram-negativ. De asemenea, are in compozitie vitamine (provitamina A, vitaminele B, C, E, PP), minerale (fier, cupru, zinc, siliciu, calciu, magneziu, strontiu, aluminiu, aur, cadmiu), flavonoide (quercitina) cu rol antioxidant, hormoni vegetali, enzime, substante cu rol antibiotic.
Propolisul, antibiotic natural
Propolisul are in primul rand proprietati antiseptice si antiinfectioase deosebite:
creste imunitatea organismului, rezistenta la infectiile microbiene, virale si micotice. Este considerat un adevarat antibiotic natural foarte puternic si eficient, fara efecte adverse. Are si actiune bactericida si bacteriostatica in fata streptococilor, stafilococilor, parazitului Trichomonas Vaginalis , bacteriilor Salmonella si Helicobacter pylori, ciupercii Candida albicans, precum si parazitilor intestinali (Giardia lamblia).
Gratie substantelor antioxidante continute, ajuta organismul in lupta cu radicalii liberi, consumul regulat de propolis prevenind imbatranirea prematura si aparitia unor boli degenerative si chiar a cancerului (mamar, genital, hepatic, tiroidian, de colon, pulmonar). De asemenea, previne bolile cardiovasculare, scade tensiunea arteriala, avand actiune tonica asupra vaselor de sange.
Are efecte benefice in afectiunile cardiace, respiratorii si in menopauza
Indicatii terapeutice ale propolisului sunt: infectiile cailor respiratorii, rinite, faringite, faringo-amigdalite, laringite, traheobronsite, astm, alergii, stomatite, gingivite, parodontopatii, afte, herpes, candidoza, afectiuni reumatice, gastrita, ulcer, colite si enterocolite, colecistita, hepatita cronica. Propolisul mai este recomandat in caz de hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, varice. Trateaza cu rezultate notabile si infectiile de la nivelul genital (vaginite microbiene si candidozice), tulburarile de menopauza, uretritele si adenomul de prostata. Propolisul este util si in caz de disfunctii tiroidiene si sexuale, in starile astenice si de oboseala cronica.
Propolisul se poate folosi sub forma de tinctura, miere propolizata, comprimate, sirop
Propolisul este folosit si extern in caz de escoriatii si rani superficiale, intepaturi de insecte, arsuri, cicatrici, eczeme, psoriazis, ulcer varicos, abcese, acnee, infectii micotice la nivelul mucoaselor si tegumentelor. Se poate intrebuinta sub diferite  forme: in stare naturala, tinctura, miere propolizata, comprimate, sirop. Extern se foloseste sub forma de unguent, spray, supozitoare, ovule. Va oferim cateva metode de preparare a acestui produs:
  • Mierea propolizata. Se combina 1 lingurita de tinctura de propolis cu 3 lingurite de miere. Este recomandata in special copiilor, cate jumatate de lingura de 3 ori/zi. In cazul adultilor, este indicata 1 lingura de 3 ori/zi, pentru întarirea sistemului imunitar si inlaturarea senzatiei de oboseala;
  • In astmul bronsic sunt deosebit de benefice sedintele de aerosoli cu tinctura de propolis 15%, diluata cu apa în proportie de 1:1. Zilnic se fac doua sedinte a cate 5 minute, într-o cura de 15-30 de zile;
  • In caz de ulcer, se iau cate 30 de picaturi de tinctura în 100 ml lapte cald, dimineata, pe stomacul gol;
  • Tinctura de propolis este una dintre formele cele mai utilizate. Se administreaza cate 30-40 de picaturi de 2-3 ori/zi, in functie de varsta si greutate corporala (aproximativ 1 picatura/kgcorp).
Propolisul poate fi folosit si ca remediu impotriva alergiilor, avand actiune antihistaminica. Totusi, exista un numar restrans de persoane care pot prezenta alergie la propolis. De aceea, este bine ca, inainte de a incepe un tratament cu acest produs, sa efectuati un test, aplicand pe piele cateva picaturi de tinctura de propolis. Daca pielea se inroseste, evitati orice preparat pe baza de acest produs.

Niciun comentariu: