despre mine

13 sept. 2010

Clatite cu ciuperci si pui

Ingrediente:


o ceapa, o lingura unt, o cutie conserva ciuperci, 1 piept de pui fiert, 1 pahar de vin alb sec, o
legatura marar, 7 oua, 200 gr. smintina, cascaval, piper, sare

Mod de preparare:

Se fac clatite din 4 oua, lapte si faina. Umplutura se prepara astfel: se caleste ceapa taiata
marunt cu untul timp de 5 minute. Se adauga ciupercile taiate marunt, cu tot cu zeama de la
conserva, pieptul de pui taiat tot marunt, vinul, un virf de cutit de piper, o lingurita sare si se
lasa sa fiarba la foc mic, pina scade zeama de tot. Se fierb 2 oua, albusul se taie marunt si se
adauga la compozitie, iar galbenusul se paseaza. Dupa ce compozitia s-a racit un pic, se
adauga smintana, mararul taiat marunt si un ou crud, amestecindu-se bine. Cu aceasta
umplutura se umplu foile de clatite. Se unge un vas Jena cu unt, se asaza clatitele una linga
alta, ungindu-se cu smintina. Deasupra se presara cascaval ras. Se da la cuptor pentru 20-30 de minute

9 sept. 2010

Crepes cu ciocolata si banane (easy cooking)

Ingrediente:

2 oua, doua cani lapte, jumate de cana faina, praf de copt, 1 lingura zahar, un virf de cutit de

sare, o cescuta ulei, 4 - 5 banane, un borcan crema ciocolata Nutella

Mod de preparare:

Se prepara compozitia pentru clatite din doua oua, lapte, zahar, faina, praf copt. Se prajesc

clatitele in putin ulei, de preferabil intr-o tigaie tefal cu foarte putin sau deloc ulei. Cit sint

inca fierbinti se ung pe toata suprafata cu o lingura sau doua de crema de ciocolata Nutella,

apoi se felieaza o banana, sau jumatate daca sint mari si se asaza in mijloc diametral. Se

ruleaza.Se pot servi calde sau reci, pudrate cu zahar pudra

Pui cu masline

Ingrediente:

1 pui maricel (circa 1,3 kg), sare, piper, 250 g ciuperci, 750 g cartofi mai marunti

(nesfaramiciosi), 1 kg rosii carnoase, 125 g costita afumata, 150 g masline verzi, 3 linguri

coniac sau rachiu. (pentru 4 portii)

Mod de preparare:

1. Se spala puiul, se zvanta, se freaca cu sare si piper si se leaga aripile.

2. Ciupercile curatate se taie in doua, cartofii se curata de coaja si se lasa intregi, iar rosiile se

curata de pielita, se indeparteaza semintele si se taie bucatele.

3. Se taie costita bucatele si se pune la prajit - impreuna cu cartofii - intr-o cratita bine incinsa.

Se adauga ciupercile, rosiile si maslinele, se dunstuiesc putin, dupa care se scot toate si se pun

deoparte.

4. Se pune in cratita puiul si se prajeste pe toate partile. Se stinge cu coniac sau cu rachiu, se

adauga slaninuta si legumele puse deoparte, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba

innabusit 45 de minute, la foc potrivi

Ciorba taraneasca de pasare

Ingrediente:

1 pui mijlociu, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. telina, 1 buc. ceapa, 2 buc.

cartofi, 1 buc. ardei gras, 150 gr. mazare boabe, 10-15 pastai de fasole, 8-10 buc. rosii, o

lingura ulei, sare, verdeata, leustean, 2 l apa

Mod de preparare:

Pasarea curatata si spalata se taie in bucati si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece si putina

sare. Dupa ce a dat in clocot se aduna spuma si se fierbe in continuare la foc domol. Se adauga

apoi ceapa taiata marunt. Zarzavaturile se curata, se spala, se taie fideluta sau cuburi si se

calesc in ulei. Dupa ce carnea este aproape fiarta, se adauga zarzavaturile calite, mazarea si

fasolea verde taiata in bucati si cartofii curatati si taiati cuburi. Se lasa sa dea citeva clocote si

se adauga rosiile oparite, curatate de pielita si taiate in felioare. Cind totul este fiert se

potriveste de sare si se mai da un clocot. Se ia vasul de pe foc si se adauga leusteanul taiat

marunt.Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata marunt

Ciorba ardeleneasca de perisoare


Ingrediente:

oase porc, carne tocata porc si vita, ou, ceapa, morcov, telina, patrunjel radacina, ardei gras

rosu si verde, morcov, zeama de varza sau bors, smintina, leustean

Mod de preparare:

Se caleste o ceapa potrivita impreuna cu putin ardei gras (rosu si verde), morcovii si

patrunjelul taiati rondele.

Se stinge cu apa rece si apoi se pun oasele de porc (cu putina carne pe ele) impreuna cu telina

taiata in cubulete mici. Cind sint fierte pe jumatate, se fac perisoare mici din carnea tocata

combinata cu ou, sare, piper, un pic de Delikat si un pic de orez. Cind perisoarele sint fierte, se

pune zeama de varza sau borsul(dupa gust) si se mai lasa sa fiarba cca. 15 minute. Se ia de pe

foc si se pune leusteanul tocat marunt.Se serveste ca atare sau cu smintina

Bors de hribi

Ingrediente:

100 gr. hribi uscati, 1 litru apa, 1/2 l bors, 500 gr. varza acra, 1 buc. ceapa, 2 linguri faina, 2

linguri ulei, sare, verdeata

Mod de preparare:

Se taie varza fin, se presara cu faina si se prajeste. Se fierb hribii, se scot din zeama, se taie

marunt, se pun peste varza prajita si se toarna deasupra zeama. Se continua fierberea si cind

sint gata se toarna borsul fiert, sare si verdeata. Dupa un clocot, borsul este gata

Racitura ( piftie)

Ingrediente:

Un rasol de vaca, doua tacimuri de pasare, doua picioare de porc, zarzavat pentru supa, sare,

piper boabe, un gogosar murat, usturoi.

Mod de preparare:

Picioarele de porc se pirlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se

spala in mai multe ape. Rasolul de vaca, picioarele de porc si tacimurile de pasare se pun intrun

vas mare cu 10 l de apa.

Se fierb la foc potrivit in vasul descoperit. La mijlocul timpului de fierbere se adauga

zarzavatul de supa, curatat si spalat, taiat felii mari si o lingura de sare. Cind carnea se

desprinde de pe os, se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se

imparte in mod egal si se pune in farfurii. Fiecare farfurie se garniseste cu felii de morcov fiert

si de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de

usturoi strecurat. Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda.

Se incearca puterea de coagulare inainte de adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama

si lasand-o la frigider. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos.

In caz contrar se fierb citeva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in

zeama de carne.

Racitura sta la rece de pe o zi pe alta.

Musaca de cartofi din Moldova

Ingrediente:

2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui la alegere), 1 ceapa mijlocie, 1

lingurita boia de ardei dulce, sare, piper, 1 lingura unt/margarina, 2 linguri smantana, 1 lingura

ulei, 100 g branza mozzarella/cascaval

Mod de preparare:

1. Cartofii se curta de coaja si se pun la fiertin apa cu sare, taiati in 4 , ca pentru piure-ul de

cartofi. Cand s-au fiert se strecoara de apa in care s-au fiert si se strivesc; se amesteca cu

smantana, untul/margarina, sare, piper(dupa gust).

2. Intr-o tigaie/cratita se pune uleiul si ceapa taiata marunt, dupa care se adauga carnea tocata,

boiaua dulce sarea si piperul. Se ia de pe foc cand carnea este bine prajita.

3. Intr-o tava dreptunghiulara se pune un strat de cartofi piure apoi un strat de carne apoi un alt

strat de cartofi piure.Atentie!!! Tava NU SE UNGE!

Deasupre ultimului strat de cartofi se pune branza razalita si se da cuptor, flacara medie pentru

cam 15 min. sau pana branza se rumeneste.

Musacaua se serveste calda cu salata de rosii, de varza sau orice alta muratura aveti prin casa

Salata de ton cu ansoa

Ingrediente:

salata verde, rosi, castraveti, ridichi, ton ansoa, ulei de masline, sare, piper alb, ceapa rosie,

oregano

Mod de preparare:

Se taie salata potrivita, se aseaza ca un pat, rosiile si castraveti se taie cubulete si se pune peste

ele, ridichiile se taie fideluta si se aseaza de jur in prejur precum si tonul si ansoa.

Tagliatele cu broccoli si costita( spaghete,pene)

Ingrediente:

500 gr. tagliatele, 1 broccoli, 250 gr. costita afumata, 300 gr. smantana, unt pt. prajit, cascaval

ras

Mod de preparare:

Se fierb pastele conform instuctiunilor. Broccoli se desface in buchetele mici si se fierbe 5

minute in apa cu sare. Costita taiata in fasii se rumeneste in unt pana devine aurie. Se

amesteca intr-un vas tagliatelele cu smantana, costita si broccoli si se mai dau 5 minute pe foc.

Se servesc imediat cu cascaval ras desupra.

Spaghete cu carne

Ingrediente:

Pentru 6 persoane: 300 gr spaghete, 2 linguri de ulei, 1 ceapa taiata marunt, 1 morcov mediu

taiat marunt, 1 ardei gras taiat felii, 1/2 ardei iute taiat rondele, 1 ardei capia copt, taiat fisii,

400 gr ciuperci proaspete, 150 gr cirnat afumat

300 gr carne tocata, 400 gr rosii tocate ( sau 4 rosi mari, decojite si taiate marunt), sare,

1/2 linguita praf de usturoi ( sau 1 catel de usturoi pisat), 1/4 lingurita piper, 1/4 lingurita boia

iute, 1/2 lingurita busuioc uscat,

1/2 linguita oregan uscat, 30 gr unt,

250 gr cascaval ras

Mod de preparare:

Spaghetele se pun la fiert in multa apa cu sare. Intr-o tigaie mai mare se incinge uleiul si se

caleste ceapa cu ardeiul gras si ardeiul iute. Se adauga cirnatul afumat decojit si maruntit si

carnea tocata. Se adauga rosiile cu suc cu tot, ciupercile, morcovii si ardeiul copt. Se presara mirodeniile (usturoi, piper, boia iute, busuioc, oregan, sare). Se lasa sa fiarba incet la foc

mediu-mic. Spaghetele fierte "al dente" (putin tari) se scurg de apa si se amesteca cu untul. In

caserola care merge la cuptor se asaza spaghetele, deasupra continutul tigaii si se acopera totul

cu cascavalul ras. Se lasa la cuptor 20 de minute la foc iute (200 gr) pina cind cascavalul este

complet topit si un pic rumenit).

Salată de crudităţi cu fructe uscate

¼ căpăţână de varză albă


¼ căpăţână de varză roşie

un praf de chimen

o ceapă mijlocie

2 mere

5 prune uscate

5 caise uscate

1 Knorr Salad Dressing Tzatziki

Se toacă mărunt ambele bucăţi de varză şi se presară cu chimen. Se adaugă ceapa tăiată fideluta.

Se curăţă merele şi se dau prin răzătoarea mare. Se taie în fâşii mici prunele şi caisele uscate şi

se adaugă la varză. Totul se amestecă cu Knorr Salad Dressing Tzatziki pregătit potrivit

indicaţiilor de pe ambalaj.

Aripioare chinezesti picante

Ingrediente:


- aripioare de pui

- 3 ardei grasi mari rosii

- 4 cepe medii

- 3 morcovi maricei

- urechi de lemn

- 3 linguri sos soia

- 3 linguri sos picant

- 100 ml apa

- ardei iute

- sare



Mod de preparare:Se spala aripioarele si se pun la prajit in ulei.

Se deshidrateaza ciupercile in apa clocotita. Aveti grija la cantitatea pe care o puneti, pentru ca se umfla ciupercile dupa deshidratare si isi maresc destul de mult volumul.

Se curta legumele si se taie morcovii rondele, ceapa julien si ardeiul in patrate nici foarte mari, nici foarte mici. Se pun la prajit in putin ulei intr-un wok.

Dupa ce s-au perpelit putin, se adauga sosul de soia, sosul picant, apa, ardeiul iute si sare.

Se lasa la fiert putin, insa nu foarte mult, astfel incat legumele sa ramana crocante. Se adauga aripioarele si ciupercile (urechile de lemn) si se mai lasa pe foc cateva minute. Daca este nevoie se mai adauga sare si ardei picant.

Se serveste cu orez chinezesc

frigarui de pui

Ingrediente:

piept de pui

slanina (daca se poate sa aiba si un pic de carne)

ceapa daca se poate rosie

rosii cherry

ardei gras rosu, verde

piper

sare



Mod de preparare: Pieptul de pui se taie cubulete cam de 1,5 cm.

Slanina se taie feliute subtiri.

Ceapa se taie in 4 daca e mica sau in 8 daca este mare.

Ardeiul gras se taie in cubulete cam de 1,5 - 2 cm.

Pe tepusa se incepe cu ceapa, apoi ardei gras, rosie cherry , slanina si carne si apoi se repeta pina la umplerea tepusei, virful tepusei tot ceapa este .

Se sareaza si se pipereaza.

Se coc la gratar cam 30 de minute, sa fie rumenenite toate, sint o bunatate

Galuste de prune

1 kg de cartofi rosii, care se fierb in coaja

3 oua potrivite (sau doua daca sunt foarte mari)

2-3 linguri de faina alba (sau cat cuprinde)

3 linguri de gris (se prefera cel macinat mai mare)

o ceasca de zahar

800 g - 1 kg prune (preferabil micute, rotunde, coapte bine si ferme) - cantitatea depinde de cum va plac, mai "umplute" sau mai bogate in coca. Reteta clasica presupune cca 1 kg.

sare un varf de cutit (sau dupa gust) pentru galuste

2-3 lingurite de sare pentru apa de fiert

o jumatate de lingurita de scortisoara (preferabil, proaspat macinata)

cca o cana de pesmet (preferabil, preparat in casa)

o lingura-doua de unt

zahar pudra

Preparare:




Cartofii se fierb in coaja (ca pentru "cartofi natur", sau cat sa poata fi pasati). Este important sa fie cartofi rosii, altfel riscati sa nu se lege coca. Se racesc in apa rece si se curata de coaja, apoi se zdrobesc cu furculita (sau se dau prin masina de tocat carne) si se amesteca pana la omogenizare cu faina, grisul, sarea si ouale. Atentie, nu se pune niciun pic de zahar in coca! Ordinea in care se amesteca: cartofi + oua + sare, apoi faina si grisul, treptat. Unii renunta la gris, insa noi nu va sfatuim. Acesta contribuie la "pufosenie" si impiedica aluatul sa fie prea lipicios.

Un alt sfat este sa nu puneti prea multa faina, fiindca, la modelare, le veti mai tavali putin in faina oricum. Cu cat puneti mai putina faina, cu atat vor fi mai lipicioase, ceea ce e neplacut, insa sunt mai bune la gust si mai putin fade. De asemenea, galustele cu prea multa faina ies tari, nu cremoase, pufoase.



Se spala prunele si se scot samburii. O idee buna este sa nu rupeti jumatatile, ci doar sa faceti o sectiune in fruct, cat sa iasa samburele. La mijloc se umplu cu zahar si un praf de scortisoara (doar daca sunteti amatori). O idee buna, preluata de la utilizatoarea Gustos Lia, este sa folositi zahar cubic, care se introduce in pruna, dupa care fructul se strange usor, ca si cand nu ar fi fost desfacut. Vor iesi galuste ceva mai dulci folosind aceasta cantitate de zahar, spre bucuria copiilor care le vor devora :).



Se pune apa la fiert cu sarea (cam cata apa ati pune pentru fiert pastele fainoase). Aluatul se imparte in mai multe parti (2-3), pentru a fi mai usor de intins). Se pudreaza cu faina suprafata de intins si se intinde cate o bucata, pana are o grosime de cca o jumatate de cm - 1 cm (in functie de cat de multa coca vreti pe fiecare galusca). Se taie bucatile in functie de cat de mari sunt prunele, si in forma de patrat.

Pruna se pune in mijlocul bucatii de aluat, se impacheteaza, se pudreaza cu putina faina si se roteste intre palme pana devine sferica. AM obtinut galusca! Fiecare galusca preparata asa se aseaza pe o suprafata pudrata cu faina, fara a se inghesui unele pe altele.



Cand sunt gata toate galustele, se pun, pe rand, in apa clocotita. Daca le-ati facut cu un strat mai gros de coca, se lasa 15 minute. Daca le-ati facut cu mai putina coca, 10 minute sunt suficiente. Oricum, asteptati sa iasa la suprafata.



In timp ce galustele fierb, se incinge o tigaie de teflon curata (fara niciun miros de prajeala) si se topeste untul. Se adauga pesmetul, amestecat cu scortisoara si se invarte cu o paleta pana devine totul auriu. Se stinge focul, se lasa putin la racit si se adauga si zahar (pentru o cana de pesmet, o jumatate de cana de zahar). O idee una ar fi sa "maruntiti" zaharul in rasnita. Pentru varietate si o textura mai crocanta, puteti pune si mac prajit.



Galustele fierte se scot cu o scurgatoare din apa clocotitea si se pun direct intr-o cratita cu apa rece. Nu vor fi lipicioase daca procedati asa.

Dupa cateva secunde, se scot din apa tot cu strecuratoarea, se scurg putin si se tavalesc prin pesmet.

Totusi, daca va plac cu mult-mult pesmet, tavaliti-le imediat dupa extragerea din apa fierbinte si vor aduna mai mult.



Se servesc calde, cu zahar pudra si, daca doriti, cu o lingura de smantana dulce.

retete-fusion: Sushi

retete-fusion: Sushi

Sushi

Ingrediente


- peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat

- conserve de peste: ton, macrou

- fructe de mare: arici de mare (crud, scos din carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti (cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare); sepie (cruda, felioare)

- carne: pui (preparat "teriyaki"), porc (ham)

- legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva)

- facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza, lamaie (felii), nori (un fel de hartie din alge)



Orezul pentru sushi:

- 2 cesti (180 ml) orez

- 2 cesti apa

Oligatoriu (desi pot lipsi la unele retete):

- sos de soia (shoyu);

-pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust asemanator hreanului);

- felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar, cred)





Mod de preparare

Orezul de sushi:



Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm:

- se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba

- se da la foc mare 1 minut

- se da la foc mic 4-5 minute

- se da la foc foarte-foarte mic 10 minute

- se ia de pe foc si se lasa la "odihna" inca 10 minute, fara a ridica capacul.



Se amesteca intr-un bol mic otet (de orez, de preferinta), zahar si sare, in urmatoarea proportie:

- 5 cesti orez fiert , 3+1/2 linguri otet, 1 lingura zahar, 1+1/2 lingurite sare.



Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-u caston, se adauga "sosul" de otet, zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac miscari "de taiere"); daca e prea apos, i se face orezului vant cu evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid.



Pana la folosire, orezul de sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed.



Combinatii:

1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele "obligatorii" pot lipsi),

- se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat

- se pune in castronul tapetat orez de sushi si se preseaza

- se rastoarna castronul pe un platou

- se "orneaza" cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie

- se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu betisoarele



2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele "obligatorii")

- se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti

- se ung "mititeii" cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi

- se aseaza pe fiecare "mititel" o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita, etc.

- se aseaza "mititeii" frumos pe un platou

- cand se mananca, fiecare inmoaie "mititelul" ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care "spala" papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare



3. Carne, legume (vezi mai sus).

chiftelute

- 1 kg carne(fleica de porc si vita)
- 2-3 buc ceapa
- 5 - 6 catei usturoi
- 3 oua
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 150 g faina
- 1 chifla sau 3 felii de paine
- apa minerala
- ulei de palmier
- lapte
- sare, piper

Se spala, se lasa la scurs si apoi se toaca carnea. Odata cu carnea se toaca si ceapa, mararul si patrunjelul. Se adauga usturoiul zdrobit, ouale, painea inmuiata in lapte, putina apa minerala si apoi se condimenteaza cu sare si piper. Se amesteca bine. Se ia din compozitia cat pentru o chifteluta (eu le fac rotunde) si se modeleaza. Se dau prin faina.

Intr-un ceaun se pune ulei (cat sa acopere chiftelele) la incins si se prajesc pe rand. Cand sunt gata rumenite, se scot cu o spumiera si se aseaza pe o hartie de prosop. Se servesc reci sau calde alaturi de o garnitura. Eu am facut garnitura de cartofi taranesti.
Pofta buna

4 sept. 2010

Sarmale in foi de vita

Timp de preparare:
2 ore si 3 (complexitate medie)

Ingrediente:
1 / 2 kg carne de vita tocata
1 / 2 kg carne de porc tocata
50-100 g orez
1 ceapa mare dat prin masina de tocat
Piper , sare
cimbru
Marar tocat
½ lingurita de boia dulce
2 linguri de bulion
10 -20 g suc de rosii
Frunze de vita de vie

Mod de preparare: Carnea se amesteca cu ceapa, oul, bulionul ,condimentele , sucul de rosii si orezul ales si spalat.
Frunzele se oparesc un minut in apa cu putina sare, se scot apoi si se pun in strecuratoare sa se scurga de apa, apoi se taie nervura de pe dosul lor se ia o lingura din compozitia facuta se ruleaza si se fac sarmalele.
Intr-o oala se aseaza pe fundul ei cateva frunze de vita de vie , apoi se aseaza sarmalele, rand pe rand.
La final se acopera cu frunze de vita de vie, se acopera cu apa,suc de rosii, se pune un pic de bullion si untura deasupra si se dau la cuptor.
Cand sunt gata se pot servi cu smantana

spaghete carbonara


Timp de preparare:
20 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
250-400 gr. sunca bacon (sau kaizer romanesc, dar sa nu fie foarte gras),
o lingurita de usturoi pisat,
piper negru proaspat macinat,
sare,
busuioc praf,
4 oua mari batute bine cu telul,
o ceasca de brinza parmezan proaspat ras (Parmigiana-Reggiano),
o lingurita de patrunjel verde tocat foarte fin,
o cutie de spaghete de 500 gr. fierte "al dente"

Mod de preparare: Prepararea sosului: Intr-o tigaie mare, incinsa, se pun bucatelele de bacon, dupa ce in prealabil au fost taiate (nu foarte marunt, cam de 1 cm latime si 4 mm grosime). Se prajesc bine de tot pina devin crocante (aproximativ 6-8 minute). Se scot bucatelele de bacon si se asaza pe un prosop de hirtie pentru a se absorbi grasimea adiacenta. Grasimea din tigaie se scurge, pastrind insa aproximativ 3 lingurite de grasime. Se adauga usturoiul pisat si piper dupa gust si se soteaza usturoiul pentru aproximativ 45 de secunde, pina cind se "aureste".

Se ia tigaia de pe foc, se adauga baconul prajit, si pastele fierte "al dente" si se mai adauga un pic de piper, sare si se tine pe foc inca 1 minut.

Ouale, batute bine intr-un bol, impreuna cu un praf de sare, se adauga peste acest amestec fierbinte, dar in prealabil tigaia se ia de pe foc. Cand se adauga ouale, se amesteca incontinuu, pina cind ouale se lipesc pe paste si se intaresc. Se adauga brinza proaspat rasa (parmezanul) si se amesteca bine.

Fierberea spaghetelor "al dente": se pune la fiert apa cu sare si cu un cubulet de unt (la 100 gr. spaghete, cel putin 1 litru de apa).

Cind apa fierbe (da in clocot) se adauga spaghetele, avind grija ca pe masura ce se inmoaie, sa intre in apa toata cantitatea de spaghete. Nu se fierb mai mult de 10 minute. Se gusta spaghetele, atunci cind este fiarta astfel incat nu se sfarima, dar nici nu mai are un miez de pasta nefiarta la mijloc, se cheama ca sunt fierte "al dente".

Se serveste in castronele (nicidecum in farfurii) si se presara patrunjel verde tocat foarte fin pe deasupra.

Inele de calamar pane


Mod de preparare

Inelele de calamar se spala in apa cu otet si se lasa la scurs.

Din oua, sare si bere se pregateste un aluat subtire.

Inelele de calamar se dau intai prin faina apoi prin amestecul de ou si bere si se prajesc in ulei foarte incins.

Colcannon reteta irlandeza


Ingredienti:

pentru colcannon:

3 cartofi de dimensiune medie
cca 1/6 dintr-o varza *
1 lingurita ceapa tocata( sau praz)
1 lingurita unt
50 ml lapte

- fierbeti cartofii, curatati, in apa sarata
- scoateti cartofii fierti din apa si fierbeti varza taiata fisiute in aceeasi apa
- caliti putin ceapa in unt apoi adaugati laptele si coaceti ceapa pina e moale, la foc mic si in tigaie acoperita
- adaugati in acest sos de ceapa, varza scursa bine de apa si cartofii sriviti ( piure)
adaugati sare si piper

pentru cirnatii in sos de bere

2 cirnati proaspeti (boloniezi)
200 ml bere
1 lingurita amidon (sau faina )
1 lingura smintina ( sau lapte)
sare, piper, un strop de ulei daca vreti neaparat sa folositi ulei pentru a praji cirnatii


- prajiti cirnatii ( pe care i-ati intepat inainte din loc in loc cu o scobitoare) intr-o tigaie cu sau fara ulei asa cum va place voua ( eu i-am fript fara ulei, sunt ei destul de grasi pentru ca sunt obtinuti din carne de porc)
- varsati peste cirnati berea si lasati sa coaca in ea pina cind vor fi gata si berea o sa scada cam la jumatate, invirtind din cind in cind cirnatii in bere, la foc mediu si in tigaia acoperita
- adaugati smintina sau laptele si amidonul sau faina si fierbeti anestecind mereu pina cind sosul se ingroasa
- sarati si piperati


* eu am folosit o varza alba motiv pentru care se observa cu greu diferenta de culoare intre verdele verzei si albul cartofilor asa cum am vazut in pozele acestei retete pe internet

3 sept. 2010

Salata de cartofi cu peste afumat


Ingrediente salata de cartofi cu peste afumat:

500 g cartofi
1 -2 cepe
200 g peste afumat
5 linguri ulei
optional: 2-3 oua
2 -3 linguri otet
sare
piper



Modul de preparare a retetei:
Se spala cartofii si se pun la fiert, cu tot cu coaja, in apa cat sa i acopere, cu 1 lingurita de sare. Se tin la foc mic, cu oala partial acoperita, pana cand sunt fierti - se incearca folosind o furculita; daca aceasta intra in cartofi inseamna ca sunt fierti. Nu trebuie tinuti prea mult la fiert - daca fierb prea mult cartofii devin mai sfaramiciosi si va fi mai greu sa ii taiem in rondele pentru salata. Se scurge apa si se lasa sa se raceasca pana cand cartofii pot fi tinuti in mana, pentru a fi curatati. Cartofii se lasa sa se raceasca in oala acoperita, astfel incat sa ramana umezi, daca se usuca se vor curata foarte greu.
Se fierb ouale tari, pentru a le taia in salata.
Se curata ceapa, se taie rondele si se pune in vasul in care vom prepara salata orientala. Peste ceapa se pune otetul, sare si uleiul, se rasneste piper, dupa gust. Trebuie sa sa tina cont ca si pestele este sarat, se va pune mai putina sare, cam 1/3 de lingurita. Se amesteca si se lasa ceapa sa se marineze in acest amestec in timp ce curatam cartofii. Ceapa isi va pierde iuteala iar salata de cartofi va fi mai gustoasa astfel.
Se curata de coaja cartofii, cat sunt inca fierbinti. Se taie apoi cartofii rondele cu grosimea de aproximativ 0,5 cm si se adauga, calzi, peste amestecul de ceapa, ulei si otet. Este important sa punem cartofii calzi, pentru ca marinata sa ii patrunda si salata orientala sa fie gustoasa.
La salata de cartofi se adauga pestele curatat de oase, rupt in bucati sau taiat, si ouale taiate rondele.

Salata de castraveti, fasole si branza feta


O salata usor de facut ce se poate servi cu pui la gratar sau friptura. Este o reteta sanatoasa, saraca in calorii, carbohidrati si colesterol, potrivita pentru diabetici si cei care doresc sa slabeasca

Ingrediente salata de castraveti, fasole si branza feta:
3 linguri de ulei de masline extravirgin
3 linguri de zeama de lamaie
2 lingurite de oregano proaspat sau 1 lingurita de oregano uscat
piper proaspat macinat dupa gust
4 castraveti curatati de coaja si taiati rondele
1 conserva de 400 g de fasole boabe
2/3 cana de ardei gras rosu tocat
1/2 cana de branza feta sfaramata
1/4 ceapa rosie taiata felii
2 linguri de masline tocate
Modul de preparare a retetei:
Amestecati bine uleiul, piperul, zeama de lamaie si oregano intr-un castron mare. Adaugati ceapa, fasolea, branza, castravetii, ardeiul si maslinele. Zgaltaiti pana se amesteca. Serviti la temperatura camerei sau racit.

Noapte venetiana


Ingrediente noapte venetiana:

Blat alb: 6 albusuri, 6 linguri zahar, 100 g cocos, 4-5 linguri faina.
Blat negru: 4 oua, 4 linguri faina, 4 linguri zahar, 2 linguri cacao, 1 praf de copt.
Crema: 6 galbenusuri, 150 g zahar, 5 linguri lapte, 200 g unt,vanilie.
Glazura: 100 g ciocolata, 2-3 linguri lapte, 50 g unt.



Modul de preparare a retetei:
Blat alb:
- se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, cocosul si faina, se amesteca usor. Compozitia se aseaza intr-o tava (20x30 cm) unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Blat negru:
- se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile (unul cate unul), se adauga faina amestecata in prealabil cu praful de copt, cacao. Se amesteca usor si se toarna cu atentie in tava, peste aluatul cu cocos, astfel incat sa nu se amestece.
Se lasa la cuptor aproximativ 30 min.
Crema: Galbenusurile, zaharul si laptele se amesteca pe baia de abur pana se ingroasa, apoi se adauga untul.
Crema, rece, se pune peste blat si se da la frigider pentru o ora.
Glazura:
- totul se amesteca si se topeste pe baia de abur, apoi se toarna peste prajitura.
Reteta originala nu include dar mie imi place sa o imbrac intr-un strat generos de frisca.